WORKSHOP 19 & 20 nov 2010

In deze workshop schroeft Yuri Landman met een groep deelnemers een serie HOME SWINGERS in elkaar. Elke deelnemer heeft na de workshop zijn eigen instrument. De HOME SWINGER is een DIY versie van de MOODSWINGER (zie hieronder) en klinkt identiek aan dat instrument.

 

De workshop duurt 4 uur en vereist geen vaardigheid

Het is net zo eenvoudig als het in elkaar zetten van een IKEA kastje ! 

 

Je hebt aan het einde van de workshop je eigen instrument ! 

 

De workshop is gespreid over 2 dagen;

De eerste dag zet je het instrument in elkaar, de tweede dag krijg je info over speeltechnieken +een jamsessie en is er s'avonds een groepsperformance voor publiek!

 

 

MOODSWINGER

De MOODSWINGER is een elektrisch snaarinstrument.

In maart 2006 benaderde Landman de Amerikaanse noise rockband LIARS om voor hen een instrument te ontwerpen. Na 6 maanden had hij 2 exacte kopieën van de Moodswinger — een elektrische 12-snarige derde brug-zither klaar. Eén voor gitarist/drummer Aaron Hemphill en een voor zichzelf. Het instrument is onder andere te horen op het nummer 'Leather Prowler' van de Liars, afkomstig van hun vierde plaat 'Liars'. Dit instrument leidde tot een onderzoek, waarbij Landman universele consonante verbanden herontdekte, die overeenkomen met de toonsystemen van de Chinezen 2000 jaar voor Christus, maar in de Westerse muziek zijn verbasterd. De Moodswinger koppelt de natuurtonenreeks aan de complementaire reeks, die de basis vormt voor alle toonstelsels uit alle muzikale tradities op de Westerse na. Tevens toont het instrument aan dat de natuurtonenreeks en de complementaire reeks zich harmonisch consonant tot elkaar verhouden.

 

Hoe het instrument werkt :

De verplaatsbare derde brug verdeelt de snaar in twee delen en laat de snaar in een boventoon/ondertooncombinatie klinken. De derde brug wordt op een eenvoudige mathematische breuk (een aliquot) geplaatst en de snaar wordt bespeeld aan de inverse kant ten opzichte van de pickup, waardoor het snaargedeelte boven de pickup gaat resoneren in de gezamenlijke boventoon van beide delen. De verschillende derde brug-posities zijn mathematisch gerangschikt volgens eenvoudige breukverhoudingen. Op posities met moeilijkere breuken resoneert de snaar minder goed dan op eenvoudige breuken. 21/35 levert dus bijvoorbeeld nauwelijks een mooie harmonische toon op, terwijl 2/5 dit wel genereert.

 

Door de aliquote snaarconstructie van het instrument zijn, in de 1/3-positie van de 3e brug, de opzet en het geluid verwant aan één octaaf uit het register van de piano. In een aantal recensies is dit elektroakoestische snaarinstrument dan ook verward met een piano.

 

Stemming

In tegenstelling tot andere 3rd bridge-gitaar-voorlopers, is de Moodswinger meer gericht op een eenvoudige niet-atonale speltechniek. Er is een rekenkundige toonschaal aangebracht die 23 harmonische resonantieposities aangeeft. Doordat het instrument 12 snaren heeft, gestemd in een kwartencirkel, is het bij elke harmonische stangpositie mogelijk om elke noot te spelen uit de gebruikelijke Westerse stemming. Op sommige posities is echter een + of - toonschema van toepassing, omdat de Westerse gelijkzwevende stemming geen perfecte reine stemming is.

 

Het instrument heeft 12 snaren gestemd volgens de [[Kwintencirkel|kwartencirkel]],

E-A-D-G-C-F-A#-D#-G#-C#-F#-B, geordend in 3 groepen van 4 snaren om het snarenveld overzichtelijker te maken.

 

Bij elke willekeurige stangpositie zijn 12 verschillende noten beschikbaar.

 

In deze stemming vormen elke 5 naast elkaar liggende set snaren een harmonische pentatonische toonladder en elke set van 7 naast elkaar liggende snaren een majeurtoonladder beschikbaar in elke toonsoort. Deze stemming leidt, indien de juiste toonsoort gekozen wordt, bij tokkelen minder snel tot het aanslaan van valse noten dan bij een chromatische stemming.

 

meer info op : www.hypercustom.com/moodswingernl.html

mailinglist
Ledenlijst
feeds
nieuws-feeds
hoe werken de feeds?
tags
taglijst
over scheld'apen
info
historiek
werk mee!
krantenknipsels
contact
contact gegevens
Built by Indianen | Page generated in 0.033 seconds.