Zomerkamp SCHELD'APEN - augustus 2013

Tijdens de laatste zomer in onze magische tuin omringen we ons met goed, fijn, gezellig en hoofdzakelijk getalenteerd volk en bouwen we een klein artiestendorpje dat hardnekkig weerstand biedt aan…, enfin u weet waar dit heen gaat. Naar een orgie van kunst, spijs en drank rond een kampvuur.

 

detheatermaker nodigde de zusjes Claes, Bookers & Hookers en Ahmed Khaled uit, wij vulden aan met ander schoon volk. Hou de site in het oog voor bijkomende toonmomenten en open ateliers!

AHMED KHALED

Ahmed volgde een opleiding regie en spel aan het Instituut voor Schone Kunsten in Irak, waar hij zijn eerste voorstellingen maakte. Omwille van de oorlog in Irak kwam hij in 2008 naar België. Sindsdien heeft hij meegewerkt aan verschillende producties, waaronder ‘Macbeth’ van Kopspel in 2009-2010, ‘Irakese Geesten’ van Mokhallad Rasem (Prijs Theater aan Zee 2010, selectie Theaterfestival Vlaanderen 2010) en ‘Monde.com’ (Kunstenfestivaldesarts, 2011). Hij regisseerde ‘Gecrasht’ (detheatermaker, Monty, Scheld’apen, 2010-2011) en ‘Kid-Nap’ (Monty, met steun van workspacebrussels, 2012). Zijn laatste project, ‘Dreams of Environment’, ontstond in het kader van Bâtard Festival Brussel, 2012.

 

Momenteel wordt Ahmed Khaled ondersteund door workspacebrussels en detheatermaker. Tijdens de residentie in Schel’apen in augustus werkt hij verder aan zijn persoonlijk onderzoek naar het integreren van elementen eigen aan performance binnen het gegeven theater.

Ism detheatermaker

Tags: theater
BARBARA CLAES

werktitel: 'wat er gebeurde in de d'herbouvillekaai'

 

Op wikipedia is er een lijst aangelegd met alle familiedrama's.

 

Deze lijst is nog niet af, want er moet nog een familiedrama geschreven worden. Deze bestaat uit een vorm van woorden, zinnen/ coupletten die kinderen tegen ouders zeggen, die ouders op hun beurt tegen de muren zeggen en heel soms tegen elkaar en ik ben ook heel benieuwd wat de muren antwoorden als er zo'n drama gebeurt. Meestal is er geen publiek. In sommige gevallen kan daar voor gezorgd worden, meestal is dat in een later stadium als er iemand beslist om daar toneel van te maken.

 

Het zou kunnen dat de familie nogal gebroken spreekt met elkaar en dat zelfs het Mariabeeld op de schouw waarschuwingen spuwt. Ik weet niet in hoeverre er een theorie bestaat over de biologie van een gezin dat explodeert. Zoals lava…dertien dialogen op een vulkaaneiland en één monoloog van de laatst overgeblevene van een gezin van zeven. Ze zeggen dat onder de grond op het terrein van de d'herbouvillekaai zo'n theorie ligt. Het is mijn bedoeling om die op te graven.

 

Zomerschriftuur voor augustus: die zal gaan over de Familie Goebelen, begraven onder de grond van de d'herbouvillekaai.

Ism detheatermaker

BOOKERS & HOOKERS

Dat zijn Nico Boon, Hanne De Backer, Ine Bettens en Aurelie Di Marino.

De voorbije twee zomers maakten ze openluchtvoorstellingen in de schoot van de Zomerbibliotheek van de Zomer van Antwerpen, nu komen ze naar Scheld’apen om de weidse vlakte aan onze verroeste hangar onveilig te maken en drie voorstellingen te brouwen waarin ze in de literatuur op zoek gaan naar wat werd vergeten of over het hoofd gezien. In het najaar trekken ze naar de grote zaal van Kultuurfaktorij Monty om hun bevindingen tot een indoorversie uit te bouwen.

In deze derde en finale fase van een voorstellingenreeks rond literatuur en lezen, duikt het gezelschap in het universum van de wereldliteratuur. Met hun vodsten maken ze enthousiaste, entertainende soirees zonder inhoudelijke toegevingen, maar met de nodige humor, georkestreerde chaos en onverwachte

gasten. Ze confronteren pulp met poëzie, filosofische vlugschriften met grote romans, hollywoodscripts met theaterteksten.

 

Wij geven hen graag een kampeerplek opdat ze zich ongestoord, 7 op 7, 24 op 24 met hun creatieproces kunnen bezighouden.

Ism detheatermaker

 

Bookers & Hookers op vrijdag 9 augustus, zaterdag 10 augustus, vrijdag 16 augustus, zaterdag 17 augustus, vrijdag 23 augustus en zaterdag 24 augustus

Tags: theater
CONGREGACION DE ESPIRITUS -SESSIONS
+ SCREENPRINTS by J.Kauth/H.Giese

Scheld'apen nodigt kernleden Tomas Dittborn en Nico van de Congregation of Spirits uit Chili, die tevens de fantastische Echnum Space in Antwerpen uitbaten, uit om een vinylplaat op te nemen tijdens de maand augustus. Zij nodigen op hun beurt vrienden, maten en kennissen uit om hen te vervoegen tijdens één of meerdere opnamesessie.

Zullen onder andere van de partij zijn: Benjamin Altermatt, Ernesto Gonzalez, Jo Caimo, Bent Van de Sompele en vele anderen.

 

+ SCREENPRINTS by J.Kauth/H.Giese

Printmakers Johann Kauth en Hannah Giese ontwerpen en zeefdrukken het artwork van het album dat de opnamesessies zullen voortbrengen.

 

Live opnamesessie voor publiek op zaterdag 17 augustus

JESSE CREMERS

"Het aanpassen van de realiteit vind ik boeiend.

Dit kan iets kleins of iets groots zijn, als het maar iets verandert.

Bijna altijd maak ik bewegende dingen, dingen die werken.

Het gaat om een beweging die verrassend, onverwacht en liefst zo nutteloos mogelijk is. Belangrijk voor mezelf is dat ik mijn fantasie probeer te realiseren. Ik bedenk hoe iets ook anders had kunnen zijn en hoe ik het boeiender of grappiger of spannender zou vinden. Dat probeer ik dan uit te voeren. Uiteraard lukt dat niet altijd omdat de ideeën vaak onrealistisch zijn. Gelukkig leer ik weinig bij van mislukkingen en probeer ik keer op keer naïef als een kind mijn fantasieën te verwezenlijken. Als het dan lukt ben ik ook blij als een kind; een overwinning op de realiteit!"

JOVIAL MBENGA AZIGHBIA & NELE VEREECKEN

Jovial was in Congo, Kinshasa lid van het theatergezelschap Les Bejarts.

Hij woont al enkele jaren in België en speelde mee in de voorstelling ‘A l’attente du livre d’or’ in een regie van Johan Dehollander. Deze campo/KVS productie was geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en werd hernomen op o.a. Theateraanzee. Vorig jaar heeft hij samen met Les Bejarts een nieuwe voorstelling gemaakt ‘Nkita’ voor Depot in Dortmund.

 

Nele behaalde in juni 2009 haar master in de dramatische kunsten, optie spel, aan het Rits. Tijdens haar opleiding maakte ze ook haar eigen voorstellingen. ‘Amour Fou’, speelde in 2007 op Theater Aan Zee. Met Claes, Claes en Oosters maakte ze de kindervoorstelling ‘De last minuut’ in het kader van het Bronksfestival.

Ze speelde mee in de voorstelling ‘Feest van de platte cake’ van Stefanie Claes. Deze voorstelling won die zomer de KBC jongerenprijs op Theater aan zee.

 

Tijdens onze laatste zomer werkt Nele samen met Jovial aan de monoloog Mon Noord.

Mon Noord op vrijdag 16 augustus en zaterdag 17 augustus

Tags: theater
FASE

Sven Boel, Maarten Serpentier, Thomas Lesaffre, Roeland van Trigt en Kasper De Vos liepen elkaar tegen het welriekende lijf in de Gentse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, in zowel de volksmond als elitaire kunstenaarskringen ook wel het KASK genoemd.

Ze delen een liefde voor beelden. En ruimtes. En humor. En bezetting. En recyclagemateriaal.

 

Tijdens Scheld’apens Laatse Zomer houden de vrienden atelier in onze hangar en werken ze aan hun Reis naar Morgenland, een rondreizende sculptuurprocessie die volgend jaar in Antwerpen zal opduiken.

 

www.fase-art.com

JOZEF WOUTERS

"Al het leed der mensen spruit hieruit voort, dat zij niet rustig in hun kamer kunnen blijven." Blaise Pascal (1670)

www.jozefwouters.be

Tags: Decor, theater
JUDITH DE JOODE & LISA VERBELEN

Met hun diploma van theatraal performer op zak gingen de dames vorig jaar op zoek naar de hoofdzaak. In de winkel die daar uit volgde gingen de winkeljuffrouwen op zoek naar een oplossing voor de problemen in uw hoof in de vorm van een op maat gesneden bouwpakket dat de klanten mee naar huis kregen.

Dit jaar staat de Hoofdzaak op Theater aan Zee, maar alvorens naar de Belgische kust te verhuizen, nemen beide dames bij ons de tijd om nieuwe pakketten te ontwikkelen. Bovendien nodigen ze een verzameling gezellige mensen uit om extra ideeën aan te leveren.

KUIPERSKAAI

Deze groep ontstond toen schrijfster / regisseuse Lisaboa Houbrechts, videast Victor Lauwers, actrice Romy Lauwers en beeldend kunstenaar Oscar Van Der Put besloten samen te hokken in een loft op de Kuiperskaai in Gent. Samen met een hoop ander volk schaven ze aan en spelen ze hun multidisciplinaire voorstelling De Schepping / The Creation.

 

Kuiperskaai op woensdag 28 augustus en donderdag 29 augustus

Tags: theater
L’HOMMMM

Dit theaterlaboratorium zag in 2010 het levenslicht toen Mats Van Herreweghe, Geert Belpaeme en Seppe Cosyns elkaar tegen het theatrale lijf liepen tijdens de dramaopleiding van het volksmondige KASK in Gent. De afgelopen jaren bestudeerden zij met de vrijetijdsmens de hedendaagse prestatiedwang die als een loden last op ieder van ons weegt. In augustus diepen ze die studie verder uit en tonen ze studie #1 en voorstudie #2.

lhommmm.be

 

De Vrijetijdsmens op donderdag 22 augustus, donderdag 29 augustus en vrijdag 30 augustus

Tags: theater
MANDY NIEWOHNER

De Nederlandse Mandy studeert over de plas in de Goldsmiths University in Londen, alwaar ze een Master of Fine Arts tracht te behalen. Mandy werkt graag in de publieke ruimte en tijdens onze laatste zomer neemt ze een project uit Londen mee: ‘Vertel mij uw verhaal en ik geef u een euro’, een project met een naam die de lading dekt.

 

Tijdens haar week in Antwerpen wil Mandy zoweel mogelijk verhalen en impressies verzamelen in op en rond Scheld’apen en bij uitbreiding Antwerpen, om ze daarna in een plaatsen. Dit overzicht kan zowel een expo als een toespraak als een korte voorstelling worden

 

www.mandyniewohner.com

 

Mandy Nieuwohner op vrijdag 9 augustus en zaterdag 10 augustus

NICOLAS DELALIEUX

Wankel wauwelwonder dat de voorbije jaren worstelde met de werken van Daniil Charms en hoe deze om te zetten naar een theatervoorstelling. Na een verblijf in de donkere krochten van Fort8 werkt hij tijdens de zomer samen met synth- en klavierwonder Roman Hiele in onze hangar om dan eind augustus eindelijk het eindresultaat aan de einder te tonen.

Dit kan eigenlijk alleen maar goed aflopen.

 

DANIIL op donderdag 22 augustus, vrijdag 23 augustus en zaterdag 24 augustus

OTARK Productions

Charlotte Koopman en Hadas Cnaani zijn zeer bedrijvig in de keuken en delen dat met graagte. Zo organiseerden ze gedurende lange tijd elke zondagochtend de 'breakfast-club' in de roskam op de vrijdagsmarkt, kookten ze verschillende pop-up projecten bijeen en ontwikkelden ze samen met onze eigenste Vincent Stroep en Scheld'apen de fantastische OTARKINO avonden; thematische Voedsel+Film combinaties.

 

Otarks GARLIC & JAZZ op Zondag 25 augustus

Tags: otark
SKYBOX

Skybox is een collectief atelier (Roos, Katinka, Jo en Max) op barre hoogte in Borgerhout en organiseert open avonden voor experimenten in beeld, geluid, woord en eten.

 

Skybox komt in augustus koken in Scheld'apen. Tijdens het eten kan je aan tafel praten met één of meer van de kunstenaars die aan het werk zijn in en rond Scheldapen, over hun ideeën, (mis)lukkingen en eetgewoontes.

 

Skybox Zomerkeuken op zaterdag 3, vrijdag 9, zaterdag 10, zaterdag 17, donderdag 22, vrijdag 23, zaterdag 24, woensdag 28, donderdag 29 en zaterdag 31 augustus!

STEFANIE CLAES

Komt naar Scheld’apen om

 

• orde te zoeken in tekeningen en gedachtes

• twee tekenfilms te maken

• één psychiatrisch boek te maken

• één solo tentoonstelling met minstens één ingekaderd werk te maken

• vijf hele kleine woestijnpoppen te maken

 

Maar ze wil vooral een idee ontwikkelen om mee te nemen naar de toekomst.

 

Én elke week iets tonen op een theatrale wijze.

Dat wil zeggen: men kan gaan zitten of staan en er begint iets.

Ism detheatermaker

ZEEFDRUK WEEK

Bebaarde Opperzever Jelle Kindt nodigt een druk internationaal gezelschap van zeveraars uit om zeven dagen lang te komen zeefdrukken in onze container.

Kom eens kijken, drink een koffie en zie hoe dat allemaal in zijn werk gaat.

met:

Jelle Kindt (be)

www.jellekindt.be

Johannes Rodenacker (de)

www.johannes-rodenacker.de

Wim Van Cauwenberge (be)

wimvancauwenberge.com

Tomoko Mori (jp)

Bram Algoed (be)

bramalgoed.tumblr.com

Sofie Van Der Linden (be)

www.sofievanderlinden.be

Grisfx (be)

grisfxart.blogspot.be

 

Zeefdrukweek van maandag 29 juli tot zondag 4 augustus

mailinglist
Ledenlijst
feeds
nieuws-feeds
hoe werken de feeds?
tags
taglijst
over scheld'apen
info
historiek
werk mee!
krantenknipsels
contact
contact gegevens
Built by Indianen | Page generated in 0.078 seconds.